Esittelyssä Kukka Friström-Koponen

Keväällä 2016 saimme toimistollemme työharjoitteluun graafista suunnittelua opiskelevan Kukka Friström-Koposen. Kukka on lahjakas ja monipuolinen tekijä: graafisen suunnittelun ohella hän myös valokuvaa. Kukka piipahti toimistollamme ja saimme tilaisuuden kysellä häneltä teekupposen äärellä muutaman kysymyksen.

1. Mikä sinua inspiroi valokuvaajana? Mistä haet innoitusta työhösi?

Innostukseni valokuvaukseen lähti aikoinaan muotimaailmasta: muotikuvien hienoista lavastuksista, meikeistä ja hiotuista yksityiskohdista. Kuvaajana minua inspiroi arjen yksinkertaiset asiat ja yksityiskohdat, mitä näen. Inspiroidun toki myös muiden valokuvaajien töistä, joita seuraan pääasiassa Instagramissa.

2. Mikä osa-alue sinua kiinnostaa erityisen paljon graafisessa suunnittelussa?

Viime aikoina on kiinnostanut etenkin pakkaukset. On kiinnostavaa pohtia, miten pakkauksilla houkutellaan tarttumaan tuotteeseen ja mitä pakkaus tuntuu kädessä. Pakkauksen hienous on juuri sen moniaistisessa kokemisessa. Pakkaus näyttää ja tuntuu aina joltakin. Applen pakkauksissa mietitään jopa sitä, miltä pakkauksen avaaminen kuulostaa. Tutkin parhaillani opinnäytetyössäni sitä, miten pakkauksella voidaan viestiä ekologisuudesta.

3. Valokuvaajalta ja graafikolta vaaditaan työssä visuaalista silmää ja näkemystä. Mitä muita ominaisuuksia tarvitaan, jotta työssään voi menestyä?

Sosiaaliset taidot ovat tärkeät missä tahansa työssä, jossa ollaan tekemisissä ihmisten kanssa. Valokuvaajana on tärkeää osata luoda vapautunut ja rento ilmapiiri kuvaushetkellä. Hääkuvauksissa tämä korostuu entisestään, sillä juhlapäivä on ainutlaatuinen ja kuvattavana oleminen jännittää monia. Sen takia hääkuvauksissa pyrin tapaamaan pariskunnan jo ennen häitä, jotta olemme ehtineet tutustua toisiimme ennen varsinaista juhlapäivää.

4. Mikä on ollut mieleenpainuvin hääkuvauskeikka ja miksi?

Olin mukana kuvaamassa erään pariskunnan häitä Kaliforniassa syksyllä 2011. Häihin oli satsattu valtavasti ja muun muassa kokonainen museo oli suljettu juhlien takia. Häät oli toteutettu harkiten ja hyvällä maulla: koettavaa riitti kaikille aisteille. Juhlissa oli rento ja hyvä ilmapiiri, mikä välittyi aina hääkuviin asti.

Hääpaikka Kaliforniassa

5. Mikä asia on ilahduttanut sinua erityisen paljon viime aikoina?

2-vuotias kummityttöni Florensia, joka on höpsö ja kekseliäs ilopilleri. Myös tuleva innostaa. Valmistun keväällä Metropoliasta graafisen suunnittelun medianomiksi ja näen tulevaisuuden täynnä mahdollisuuksia.

Kukan kädenjälkeä voi ihailla paitsi Iloven nettisivuilla (valtaosa sivustomme valokuvista on Kukan käsialaa) myös hänen sivustollaan www.kukkafristrom.com/ sekä Instagramissa nimillä fristromphoto ja designnectar.