Kaihtimet auki

Työelämä on tänä päivänä yhä enemmän verkostoitumista ja uusien asioiden sekä ideoiden opiskelua. Tarvitsemme toisia ihmisiä, jotta tulemme näkyväksi ja ennen kaikkea näemme, mitä oman boksimme ulkopuolella tapahtuu. Yksin tekemällä ei pääse pitkälle saati laajenna omaa ajatuksenkulkuaan.

Mietimme Ilovessa yksi aamu, mikä meitä inspiroi ja totesimme yhteisesti, että rohkeat ja omia unelmiaan toteuttavat ihmiset. Päätimme raottaa toimistomme sälekaihtimia ja kutsua kylään muita naisyrittäjiä, sillä halusimme kuulla, miten muut yrittäjät toimivat ja minkälaisten haasteiden äärellä he pähkäilevät arjessa.

Laitoimme avoimen kutsun naisyrittäjien Facebook-ryhmään ja reilun viikon kuluttua meitä istuikin 11 yrittäjää kivijalkatoimistossamme tee- ja kahvikupposten äärellä jakamassa omia kokemuksiaan yrittäjyydestä. Puhuttiin motivaatiosta, inspiraatiosta ja vaikeuksistakin, sillä haasteet kuuluvat yhtälailla yrittäjän arkeen. Vaikka osallistujien toimialat ja työnkuvat vaihtelivat laajasti tässä naisyrittäjäporukassa, yhdistävä tekijä oli halu kohdata muita. Yrittäjäkollegoiden vertaistuki – mahdollisuus kuulla ja jakaa ajatuksia toisten kanssa – on ensiarvoisen tärkeää työn sisällöstä riippumatta.

Verkostoitumista voi yksinkertaisemmillaan pitää vain myyntitilanteena, jossa pyritään kertomaan omista palveluistaan tai löytämään hyviä kontakteja, jotka auttavat eteenpäin. Tosiasiassa se on paljon muutakin. Se on toisten ihmisten kohtaamista, kokemusten kuuntelemista ja jakamista. Inspiroitumista onnistumisista ja oppimista vähemmän onnistuneista kokeiluista. Ei pelkkiä menestystarinoita, vaan yrityksiä ja erehdyksiä kulissien takana. Verkostot ovat parhaimmillaan yhdessäoloa ja jakamista. Ymmärrystä siitä, ettei kukaan meistä lopulta ole täällä yksin.