Kesäkuu 2025 tuo muutoksia saavutettavuusdirektiiviin – mitä se tarkoittaa?

Saavutettavuusdirektiivi on EU:n lainsäädäntöön perustuva asetus, joka määrittelee, miten verkkopalvelut ja mobiilisovellukset tulee tehdä saavutettaviksi kaikille käyttäjille riippumatta siitä, onko käyttäjällä näkö-, kuulo- tai muita toimintaa rajoittavia esteitä digitaalisten palvelujen käytölle.

Tähän asti saavutettavuusvaatimukset ovat koskeneet pääosin julkisia toimijoita. 28.6.2025 alkaen vaatimukset ulottuvat myös yksityisen sektorin toimijoihin (poislukien mikroyritykset*), jotka tarjoavat kuluttajille digitaalisia palveluita. Näitä ovat esimerkiksi verkkokaupat, e-kirjapalvelut, viestintäpalvelut sekä audiovisuaaliset sisältöpalvelut.

Saavutettavuusdirektiivimuutoksen myötä yhä useamman yrityksen ja yhteisön on tarkistettava, miten hyvin heidän verkkosivut, sovellukset ja digitaalinen asiakaskokemus palvelevat erilaisia käyttäjiä. Saavutettavuusdirektiivin noudattaminen ei ole ainoastaan lakisääteinen velvoite, vaan myös askel kohti tasavertaisempaa yhteiskuntaa, jossa kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet hyödyntää digitaalisia palveluita.

”Saavutettavuus hyödyttää kaikkia käyttäjiä, 
ei vain niitä, joilla on erityistarpeita.”

Mitä saavutettavuus tarkoittaa?

Saavutettavuus edellyttää, että palvelut ja sisällöt ovat käytettävissä myös ihmisille, joilla on jokin toimintarajoite. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi:

  • riittävää värikontrastia ja luettavaa typografiaa
  • vaihtoehtoisia tekstejä kuviin
  • selkeää ja johdonmukaista rakennetta
  • ruudunlukijayhteensopivuutta ja näppäimistöohjauksen mahdollisuutta

Saavutettavuus alkaa suunnittelusta

Saavutettavuus ei ole pelkkä tekninen yksityiskohta, vaan keskeinen osa hyvää suunnittelua. Suunnittelijan tulee ymmärtää, mitkä visuaaliset seikat saattavat olla hahmottamisen kannalta haastavia ja pyrkiä visualisoinnin avulla selkiyttämään sisältöä tuttuun tapaan ja lisäksi huomioida käyttöympäristö ja mahdolliset lukulaitteet, joilla sisältöä luetaan.

Kun saavutettavuus otetaan huomioon visuaalisen suunnittelun ja käyttöliittymäsuunnittelun alkuvaiheessa, vältetään kallis jälkikorjailu ja saadaan aikaan digipalveluita, jotka ovat sekä kauniita että toimivia kaikille käyttäjille.

”Kun digipalvelut suunnitellaan saavutettaviksi,
 ne ovat parempia kaikille: selkeämpiä, intuitiivisempia 
ja helpommin lähestyttäviä.”

Mitä saavutettavuus tarkoittaa visuaalisen suunnittelun näkökulmasta?

Graafisen suunnittelun perustehtävä on selkeyttää sanomaa, ei vain koristella tai nätittää sitä (vaikka lopputulos useimmiten myös miellyttää silmää). Saavutettavuudessa on kyse samasta asiasta eli selkeydestä. Lisäksi se tuo toteutukseen vaatimuksia, jotka on huomioitava suunnitteluprosessin aikana. Vaikka saavutettavuusvaatimukset tuovat omat rajoitteensa visuaaliseen suunnitteluun, se ei tarkoita, että lopputuloksesta tulisi tylsä. Selkeys on arvo, joka on osa hyvää suunnittelua: ei mitään turhaa, mutta kaikki olennainen mukana.

Värisokeussimulaattori näyttää, miltä kuvituskuva näyttää normaalinäöllä (vasen puoli) ja deuteranopian eli punavihersokeuden kanssa (oikea puoli). Kuvassa henkilö osoittaa sormellaan sormenjälkeä, ympärillä on erilaisia symboleja kuten korva, aivot, silmä ja suurennuslasi.
Erilaisilla saavutettavuustyökaluilla voi testata esimerkiksi, miten puna-vihervärisokea käyttäjä näkee kuvan sekä erottuuko kuvituksen värit riittävästi toisistaan.

Visuaalisessa suunnittelussa ja toteutuksessa kiinnitämme huomiota muun muassa seuraaviin asioihin:

  • riittävät värikontrastit, jotta tekstit ja graafiset elementit erottuvat taustasta heikkonäköiselle tai esimerkiksi värisokealle käyttäjälle
  • selkeät fontit ja riittävän iso fonttikoko parantavat luettavuutta
  • vaihtoehtoiset tekstit (alt-tekstit) kuville ja videoille, jotka kertovat sisällöstä heikkonäköisille käyttäjille
  • looginen ja ennakoitava sivurakenne ja navigointi
  • yhteensopivuus apuvälineillä, kuten ruudunlukuohjelmalla (esimerkiksi e-julkaisun tallennus saavutettavuusasetukset huomioiden)

Tarvitsetko apua? Ilove Creative auttaa

Suunnittelemme yrityksille ja yhteisöille visuaalisesti vaikuttavia digipalveluita, jotka ovat saavutettavia. Olemme mukana jo suunnittelun alkuvaiheessa ja varmistamme, että lopputulos täyttää sekä visuaaliset tavoitteet että saavutettavuusvaatimukset.
 
Autamme myös päivittämään jo tehtyjä visuaalisia materiaaleja saavutettavaan muotoon, oli kyseessä sitten e-julkaisu, lomakepohja, uutiskirje, esitys, nettisivut tai brändin värimaailma.
 
Ota yhteyttä, jos haluat keskustella saavutettavuuden huomioimisesta tulevissa projekteissasi. Rakennetaan yhdessä palveluita, jotka toimivat esteettömästi kaikille.

* Mikroyrityksessä on enintään 10 työntekijää tai vuotuinen liikevaihto on enintään 2 miljoonaa euroa.

Ilove Creative suunnitteli visuaalisen ilmeen Korkeimman oikeuden vuosikertomukselle. Sähköinen julkaisu on saavutettava ja luettavissa myös ruudunlukuohjelmalla.