Mitä jos kuvapankkikuva toimii sittenkin?

Ajattelin tällä viikolla “ihan nopeasti” valokuvata toimiston kauniit tulppaanit ja päivittää Facebookin talvisen taustakuvan keväisempään versioon. Kollega piti jakkarasta kiinni, kun kuvasin ikkunalaudalla tulppaaneja, joita hän liikutti ohjeitukseni mukaan aina muutaman millin toivottuun suuntaan, ettei värillinen tausta lopu kesken.

Seuraavaksi siirsin kuvat Photoshopiin, jossa aikani pyörittelin otoksia ja päädyin lopulta kuvan epätasaiseen valoon tuskastuneena syväämään kimpun alkuperäisestä taustastaan ja käyttämään kuvasta vain pientä kulmaa.

Kukkakaupan bannerilta näyttävä kuva vaati myös lisäelementtejä ja kahvikupit lisättiin mukaan. Lopputulos oli ihan hauska, mutta toteutus kaikkea muuta kuin nopea.

Yhä visuaalisempi maailma tarvitsee kuvaa

Mistä kuvituskuva blogiin, someen tai vaikka powerpoint-esitykseen? Tämä on kysymys, jonka parissa moni meistä askartelee säännöllisin väliajoin. Kun tiedetään, että kuvankäyttö tekstin yhteydessä herättää herkemmin kiinnostuksen tutustua sisältöön ja keventää varsinkin pitkiä tekstejä, kuvien tarve on jatkuvaa. Eikä minkä tahansa kuvien, vaan HYVIEN kuvien. Mutta mistä niitä hauskoja, tyylikkäitä ja laadukkaita kuvia löytyy?

Kuvapankit ovat kuvanetsijän aarreaitta

Onneksi netin äärellä on tarjolla hyvä valikoima kuvanlähteitä. Enkä tarkoita tietenkään Googlen kuvahakua (tekijänoikeuskysymykset!), vaan kuvapankkeja, joista saa helposti haettua kuvituskuvaa hakusanojen avulla. Osa kuvapankeista on maksullisia, mutta ilmaisiakin vaihtoehtoja löytyy (ks. listaus blogin lopussa).

Kuvapankkikuvien hinnat ovat tulleet alaspäin tarjonnan lisääntyessä, joten pikkurahalla saa hankittua kelpo kuvia. Kun ostaa useamman kuvan kerralla, kappalehinta on entistäkin pienempi.

Kuva: Unsplash / Gabrielle Henderson
Osa laadukkaista kuvapankkikuvista on maksuttomia. Kuva: Unsplash / Christian Stahl

Kuvapankkikuvien plussat ja miinukset:

+ helppous
+ laaja valikoima
+ kuvien laadukkuus ja riittävä koko
valikoiman läpikäynti vie aikaa!
lavastettujen kuvien epäautenttisuus ja kiiltokuvamaisuus
persoonattomuus
joku saattaa käyttää täysin samaa kuvaa
eivät osu aiheeseen

Suosi paikallista!

Malesialaisesta kuvapankista voi olla vaikea löytää kuvaa suomalaisesta metsästä tai maisemasta. Silloin etsinnät voi kääntää kotimaisiin tai pohjoismaisiin kuvapankkeihin, josta löytyy meille tutumpaa maisemaa.

Kotimaisten kuvapankkien plussat ja miinukset:

+ lokaali: maisemat ja tunnelma näyttävät skandinaavisilta
+ käyttö vähäisempää, joten kuvat ovat tuoreempia
valikoima on pienempi
tuttu kuva voi edelleen tulla vastaan, jos kuvalisenssi on royalty free.

Valokuvaajan avulla näkemystä ja teknistä tarkkuutta

Kun palkkaat valokuvaajan ottamaan kuvia, ne ovat taatusti ainutlaatuisia ja pystyt tarkkaan määrittelemään, mitä haluat kuvien sisällöltä ja tyyliltä. Valokuvauspalveluiden ostaminen on tietenkin kallimpaa kuin kuvapankkien käyttö, mutta usein sen arvoista.

Käytämme valokuvaajaa säännöllisesti paitsi asiakastöihin, myös omiin tarpeisiimme. Esimerkiksi työnäytekuvien pitää olla priimaa ja silloin kuvilta edellytetään paitsi hyvää teknistä laatua, myös kuvaajan silmää ja näkemystä, jotta sisältö saadaan esitettyä mielenkiintoisella tavalla.

Valokuvauksen plussat ja miinukset:

+ uniikit kuvat
+ mahdollisuus vaikuttaa sisältöön ja tyyliin
+ käytössä ammattilaisen näkemys ja luovuus
+ vuorovaikutus kuvaustilanteessa valokuvaajan kanssa
kallis vaihtoehto kuvapankkikuville
kuvausjärjestelyihin liittyvä vaivannäkö

Taitava valokuvaaja löytää hauskoja kuvakulmia ja lähestymistapoja. Kuva: Friström Photography

Mitä jos kuvaisinkin itse?

Jos nurkista löytyy järjestelmäkamera, saa kuvia toki otettua itsekin. Lisäksi monissa älypuhelimissa on käytössä yllättävän laadukas kamera, jolla saa taltioitua ihan kelpo otoksia. Omista kuva-arkistoista saattaa löytyä valmiina kuvia, jotka ovat käytettävissä eikä lupaa kuvankäyttöön tarvitse kysyä kuin mahdolliselta kuvassa esiintyvältä henkilöltä. Käyttöoikeudet ovat sinun eikä sama kuva tule taatusti vastaan.

Omien valokuvien plussat ja miinukset:

+ kuvien autenttisuus
+ omista otoksista ei tarvitse maksaa
+ nopeus (ei sisällä kuvankäsittelyä!)
+ saa käyttää luovuutta
kuvausinto ei välttämättä korvaa kuvauslaatua
kuvankäsittely vie aikaa ja vaatii taitoa
visuaalinen lopputulos voi olla kunnianhimoisesta visiosta huolimatta amatöörimäinen

Mikä on kun ei taidot riitä…

Valokuvaajan työtä alkaa kuitenkin arvostaa viimeistään siinä vaiheessa, kun valaistusolosuhteet eivät ole olleet kuvaustilanteessa parhaimmat, ja pienessä koossa ihan hyviltä näyttäneet kuvat lävähtävät isolle näytölle, paljastaen kuvien todellisen laadun: epätarkkuuden ja pielessä olevat värisäädöt. Alkaa työläin vaihe eli kuvankäsittely.

Tästä aiheesta löytyy omakohtaista kokemusta.

Yhteenvetoa

Note to self. Käytä suosiolla kuvapankkia, jos kuva-aihe on geneerinen. Laadukkaita ja valmiiksi käsiteltyjä kuvia löytyy taustan kanssa ja ilman – säästät näin aikaa ja myös hermoja.

Valokuvaajan käyttö on hyvä vaihtoehto, kun kuvilta vaaditaan laatua, pitkäikäisyyttä ja persoonallista otetta.

Omien valokuvien kohdalla ole terveen kriittinen ja valmis noudattamaan ohjetta “kill your darlings”. Mieti, tuoko oma otos lisäarvoa vai löytyisikö kuvapankista laadukkaampi vaihtoehto? Joskus autenttisuus on paikallaan ja oma otos on kaikkein puhuttelevin ja paras.

Jos haluat käyttää omia kuvia enemmän, panosta kunnon välineisiin ja opettele kuvankäsittelyn perusteet. Laadukkaat kuvat viestivät laatua ja heikommat otokset puolestaan syövät helposti uskottavuutta.

Maksuttomia kuvapankkeja:

https://pixabay.com/fi/
https://www.pexels.com/
https://unsplash.com/

Maksullisia kuvapankkeja:

www.shutterstock.com
www.istockphoto.com
www.123rf.com
stock.adobe.com

Kotimaisia kuvapankkeja:

www.gorilla.fi
www.vastavalo.net

Ps. Jäikö listalta joku hyväksi havaittu kuvalähde pois? Kerro siitä!

– Leena